Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie
Home > Alle artikels > Urineweginfectie? Vaginale infectie?

Urineweginfectie? Vaginale infectie?

Terug
Article astel medica 03

Bestrijd op natuurlijke wijze vaginale en urinaire infecties

Vaginale jeuk of roodheid? Brandend of prikkend gevoel bij het plassen? Drukkende pijn in de onderbuik? Voortdurende aandrang om te plassen? Onwelriekende urine of vaginaal verlies? Zowat 70% van de vrouwen krijgt ooit te maken met deze genitale of urinaire ongemakken, waarvan de oorzaak bij een infectie ligt.

Bovendien zal één vrouw op drie na een eerste episode herhaalde urinaire infecties doormaken¹. En bij 30% van de vrouwen treedt binnen de drie maanden na behandeling een nieuwe vaginale infectie op, bij 50% na 6 maanden en binnen het jaar zelfs bij 60%².

Vaginose, vaginitis, cystitis?

De vagina bevat van nature verschillende soorten micro-organismen, die we de vaginale ­flora noemen. De meeste van deze bacteriën zijn goedaardig omdat ze de ontwikkeling van pathogene of ziekteverwekkende kiemen (die infecties veroorzaken) verhinderen.

Bij vaginose of vaginale infectie wordt de normale vaginale fl­ora overwoekerd door pathogene kiemen. Deze lokken soms een ontstekingsreactie uit in de vagina (vaginitis genoemd) of in de urinewegen, meer bepaald de blaas (we spreken dan van cystitis of blaasontsteking).

Ontdek hoe u op natuurlijke wijze vaginale en urinaire infecties kunt vermijden door het evenwicht van de vaginale fl­ora te herstellen.

Oorzaak: «lichaamsvreemde» overwoekerende kiemen

De normale vaginale fl­ora bestaat voor 95% uit melkzuurbacteriën of lactobacillen3.

Deze gunstige en van nature in de vagina aanwezige bacteriën maken melkzuur aan, dat nodig is om een stabiele pH in de vagina te behouden, en ook waterstofperoxide, dat onmisbaar is om de vestiging van andere eventueel schadelijke kiemen te bestrijden. Pathogene bacteriën of schimmels ontwikkelen zich immers vooral wanneer de pH in de vagina verandert. Bovendien vormen deze gunstige lactobacillen een beschermlaagje om lichaamsvreemde kiemen op afstand te houden 7.

Vaginale infecties en de ermee gepaard gaande klachten zijn meestal te wijten aan een bacterie of schimmel. Bij een vaginale bacteriële infectie gaat het meestal om de bacterie Gardnerella vaginalis, bij een vaginale schimmelinfectie om de gist Candida albicans4.

Urinaire infecties worden daarentegen meestal veroorzaakt door kolonisatie van het urinekanaal (urethra) en de blaas door een bacterie, vooral E. coli, doorgaans afkomstig uit de

darmmicrobiota (geheel van micro-organismen in de darm). Wanneer deze bacteriën in het urinaire stelsel binnendringen, hechten ze zich vast aan de wanden en overwoekeren of koloniseren ze geleidelijk aan de urinewegen4.

« Deze microben komen uit de darm of de buitenwereld. Ze overwoekeren de vagina of de blaas vanuit de urethra en ontwikkelen zich daar indien ze een geschikte bodem vinden »

Dr Pascale George, gynaecologe –verloskundige5

Een « typisch vrouwelijk » probleem

Urogenitale infecties komen om anatomische redenen frequenter voor bij meisjes en vrouwen dan bij jongens en mannen. Hun urethra (kanaal waardoor de urine uit de blaas naar buiten wordt gevoerd) is namelijk korter en ligt dichter bij de anus. Daarnaast werken bepaalde hormonale veranderingen tijdens menstruatie, zwangerschap of menopauze infecties in de hand5,6.

Belang van probiotica

Het staat inmiddels vast dat een vaginale ­flora die rijk is aan lactobacillen op natuurlijke wijze tegen urogenitale infecties beschermt. Welnu, we kunnen de hoeveelheid en de kwaliteit van de lactobacillen (melkzuurbacteriën) in het vaginale slijmvlies verhogen door een behandeling met probiotica Concreet gebeurt dit met een preparaat voor vaginaal en/of oraal gebruik met specifieke lactobacillen die het evenwicht van de vaginale ­flora bevorderen.

Deze probiotica zijn dus een natuurlijke en doeltreffende oplossing om infecties te bestrijden.

Ze bevatten specifieke stammen van de intieme fl­ora: Lactobacillus rhamnosusLactobacillus brevisLactobacillus acidophilus, … om de plaatselijke microbiota opnieuw in evenwicht te brengen.7,8,9.

« Door deze specifieke bacteriën in de besmette gebieden te brengen of te enten, ontstaat er een nieuw evenwichtig milieu, dat de kolonisatie door schadelijke kiemen verhindert. Het gaat hier om een natuurlijke, biologische en doeltreffende methode ». Dr P. George

Een gezonde intieme flora helpt bovendien het aantal recidieven van deze infecties verminderen. Een vorm van natuurlijke basisbehandeling dus3,7,9.

Dagelijkse gewoonten om infecties te vermijden5,6

  • Drink voldoende (1,5 tot 2 liter water per dag), vooral bij warm weer. Meer drinken doet meer plassen zodat kiemen minder lang in de blaas aanwezig blijven. Vergelijk het met een «schoonmaakbeurt».
  • Ga regelmatig plassen en leeg uw blaas steeds volledig. Hou uw plas niet op.
  • Plas indien mogelijk na elke geslachtsgemeenschap. Bescherm u bij een partner die u niet goed kent!
  • Bij uw intieme hygiëne (toilet, bad, douche…), altijd van voor naar achter afvegen.
  • Was u regelmatig, zonder te overdrijven.
  • Raadpleeg meteen uw arts bij koorts of pijn.

Infectim®, wetenschappelijk ontworpen voor de vrouw

Infectim®, verkrijgbaar in de apotheek, is een vaginale capsule die 1,5 miljard probiotische bacteriën bevat. Heel wat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze specifieke selectie van drie bacteriestammen doeltreffend tegen urogenitale kiemen beschermt.

Lactobacillus plantarumLactobacillus acidophilus en Lactobacillus rhamnosus werken in synergie (ze versterken elkaar) en remmen snel de ontwikkeling van pathogene kiemen, zowel bacteriën als schimmels10.

De lokale applicatie, rechtstreeks in de vagina, werkt snel. Om vaginale en urinaire infecties doeltreffend te behandelen, volstaat het een capsule Infectim® eenmaal per dag gedurende 10 dagen bij het slapengaan in de vagina in te brengen5.

« Dit natuurlijke en veilige middel helpt snel en doeltreffend urinaire en vaginale infecties voorkomen en bestrijden. Het is ook geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap, een periode met bijzonder hoog besmettingsrisico. Ik beveel Infectim® graag aan, alleen of samen met andere behandelingen.» Dr P. George


Verantwoordelijke uitgever : Astel Medica

 

¹ Foxman B. Epidemiology of urinary tract infections: incidence, morbidity and economic costs. American Journal of Medicine 2002; 113:5S-13S

² Bradshaw CS et al. J Infect Dis. 2006; 193(11):1478-86.

3Van Schalkwyk J, Yudin M. J Obstet Gynaecol Can 2015;37(3 eSuppl A):S1–S11

4 B. Lobel et C.J. Soussy, Les infections urinaires, Coll. Monographies en urologie, Ed. Springer

5 Naar het interview met dr. Pascale George, gynaecologe - 19 oktober 2016

6 www.mongeneraliste.be, bezocht de 25 juli 2017

7 Lepargneur, J. P. & Rousseau, V. J. Gynecol. Obstet. Biol. Reprod. (2002), 31: 485-494.

8 Barrons, R. & Tassone, D. (2008) Use of Lactobacillus probiotics for bacterial genitourinary infections in women : a review. Clin. Ther. 30 : 453-468

9 Mailander-Sanchez, D., Wagener, J. & Schaller, M. (2012) Mycoses. 55 : 17-26

10 Presti et al., Appl. Microbiol. Biotechnol.,2015; 99(13):5613-5626.


Artikel geschreven door Astel Medica
Meer artikels lezen

Contact ons